sobota, 2 marca 2013

Krokiety z kapustą

Mamy białą kapustę i nie możemy się zdecydować co z niej zrobić? Nie ma problemu. Poniżej podpowiem jak przygotować farsz kapuściany do krokietów, pierogów lub pasztecików.

Składniki: 
1 główka kapusty białej
1 cebula
1/2 kg kiszonej kapusty (niekoniecznie)
2 jajka do panierki
tarta bułka

Przyprawy:
1 łyżka soli  (płaska)
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka majeranku (płaska)
1 łyżeczka kminku (ja dodałam zmielony)
1-2 łyżki tłuszczu do podsmażania (np olej)


Przepis
 Kapustę dzielimy na ćwiartki i gotujemy (jeżeli w garnku Visser, to około godziny od momentu pokazania się pary). Kiszoną kapustę siekamy (na ogół ma długie kawałki) i też gotujemy godzinkę a następnie odcedzamy.




Tak przygotowaną kapustę mielimy w maszynce do mielenia na sitku o dużych okach.


Teraz kroimy i podsmażamy  cebulkę na tłuszczu do zeszklenia a następnie dodajemy obie kapusty i podsmażamy aż wyparuje reszta płynu a kapusta nabierze złocistego koloru. W międzyczasie pamiętajmy o dodaniu wszystkich przypraw.




 Teraz możemy usmażyć naleśnik.  Przygotowany farsz dzielimy sobie na tyle części ile mamy naleśników. Dzięki temu nie braknie i nie zostanie nam farszu.



Gdy mamy wszystko gotowe możemy zawijać krokieciki. Ja robię to tak:










Prawie gotowe krokiety maczamy w roztrzepanym jajku a następnie w tartej bułce i podsmażamy na złocisto.



Gotowe krokiety podajemy z barszczem lub sosem. A może ktoś ma inny sposób podania? Chętnie poznam.