Składniki:
1 główka kapusty białej
1 cebula
1/2 kg kiszonej kapusty (niekoniecznie)
2 jajka do panierki
tarta bułka
Przyprawy:
1 łyżka soli (płaska)
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka majeranku (płaska)
1 łyżeczka kminku (ja dodałam zmielony)
1-2 łyżki tłuszczu do podsmażania (np olej)
Przepis
Kapustę dzielimy na ćwiartki i gotujemy (jeżeli w garnku Visser, to około godziny od momentu pokazania się pary). Kiszoną kapustę siekamy (na ogół ma długie kawałki) i też gotujemy godzinkę a następnie odcedzamy.
Tak przygotowaną kapustę mielimy w maszynce do mielenia na sitku o dużych okach.
Teraz kroimy i podsmażamy cebulkę na tłuszczu do zeszklenia a następnie dodajemy obie kapusty i podsmażamy aż wyparuje reszta płynu a kapusta nabierze złocistego koloru. W międzyczasie pamiętajmy o dodaniu wszystkich przypraw.
Teraz możemy usmażyć naleśnik. Przygotowany farsz dzielimy sobie na tyle części ile mamy naleśników. Dzięki temu nie braknie i nie zostanie nam farszu.
Gdy mamy wszystko gotowe możemy zawijać krokieciki. Ja robię to tak:
Prawie gotowe krokiety maczamy w roztrzepanym jajku a następnie w tartej bułce i podsmażamy na złocisto.
Gotowe krokiety podajemy z barszczem lub sosem. A może ktoś ma inny sposób podania? Chętnie poznam.