piątek, 4 stycznia 2013

Fasolka w sosie pomidorowym

Mamy fasolkę i chcemy ją dobrze przyrządzić? Nie ma problemu. Poniżej podpowiem jak ja to robię gotując ją w garnku o grubym spodzie Visser.

Składniki: 
1 kg fasolki Jaś
1/2 kg kiełbasy lub jakieś mięsko
1 cebula
1/2 słoiczka (0,2l) marynowanej czerwonej papryki
Przyprawy:
1 łyżka soli  (płaska)
1 łyżka majeranku (płaska)
3 liście laurowe (można więcej)
1 łyżka słodkiej mielonej papryki (płaska)
1 łyżka mąki pszennej ( kopiata)
2-3  łyżki koncentratu pomidorowego

Przepis
Pierwszy dzień
Fasolkę musimy przygotować już dzień przed planowanym podaniem. Fasolkę zalewamy wrzątkiem tak, żeby ją przykryć. Gdy fasolka wchłonie wodę znów możemy dolać wrzątku.


Drugi dzień
Wylewamy wodę i zalewamy fasolkę zimną wodą tak, żeby ją przykryć.Wsypujemy sól. Stawiamy garnek na średniej dyszy i czekamy aż się zagotuje. (u mnie to trwało ok 40 minut) Poznamy to po uciekającej parze wodnej. Nie odkrywamy pokrywki by nie tracić gorącej pary. Jest to moment, w którym należy zmniejszyć płomień. Ja przeniosłam garnek na małą dyszę i ustawiłam mniejszy płomień. Grochu nie mieszamy, wykonujemy tylko obrót zgodnie i przeciwnie do ruchu wskazówek zegara a wszystko po to by groch się nam nie połamał. Gotujemy 1 - 1 1/2 godziny.





Pod koniec gotowania odkrywamy garnek i wrzucamy pokrojone w kosteczkę  kiełbasę (zalecam zdjęcie powłoki), marynowaną paprykę i cebulę. Dodajemy też mąkę rozpuszczoną w 1/4 kubka zimnej wody, koncentrat pomidorowy i wszystkie zioła. Mieszamy, zamykamy i gotujemy 5 minut. Po wyłączeniu zalecam odstawić na 2-3 godziny. Smaki się przegryzą  Smacznego!